Gemenyheter har sammanställt information om antalet arbetsplatsolyckor som polisen rapporterat om under vecka 9. Tidigare veckors sammanställningar finns att läsa här: Vecka 1, Vecka 2, Vecka 3, Vecka 4, Vecka 5, Vecka 6, Vecka 7, Vecka 8.

MÅNDAG 27/2

Linköping, Östergötland Kvinna i 50-årsåldern fick smärtor i ryggen och domningar i benen efter att ha fallit inne på ett lager i Ikanohuset på Västra Svedengatan.
Den skadade kvinnan fördes med ambulans till Universitetssjukhuset. Polisen inledde utredning med brottsrubriceringen vållande till kroppskada genom arbetsplatsolycka, har utfört en platsundersökning och hållt förhör.

Nässjö, Jönköpings län Kvinna i 50-årsåldern ramlade och skadade eventuellt ett ben i en butik på Bäckgatan.
Hon fick föras till sjukhus med ambulans och polis upprättade anmälan gällande arbetsplatsolycka.

Timrå, Västernorrland Polisens uppgifter är knapphändiga, men enligt en artikel på Sundsvalls Tidnings hemsida ska en kvinnlig ramparbetare fått en bromsspak i huvudet på flygplatsen Sundsvall-Timrå Airport. Platschefen för flygplatsen beskriver det som att passagerare börjat gå ombord på ett plan och använt en trapp som inte var låst. När trappen får tryck på sig låser den sig automatiskt. Bromsen slog till och träffade arbetaren i pannan. Kvinnan svimmade av men kom på fötter snart igen och transporterades till sjukhus för observation. Det är oklart vilka skador hon fått. Polis har upprättat anmälan gällande arbetsplatsolycka.

TISDAG 28/2

Karlskrona, Blekinge Hissmontör klämdes till döds

Köping, Västmanland När en 43-årig lastbilschaufför skulle fylla lastbilen med en blandning av kalk och cement uppstod ett fel. Blandningen rann över och chauffören hamnade i molnet av blandningen. Chaufförens kollega körde honom till akuten i Köping där han undersöktes. ”43-åringen blev inte direkt skadad” skriver polisen som skrev en anmälan om arbetsmiljöbrott.

Krokom, Jämtland I byn Änge i Krokoms kommun föll en förare på skoter som höll på att köra upp spår. Föraren fördes till sjukhuset i Östersund. Det finns inga uppgifter om eventuella skador.

Östersund, Jämtland Man som arbetade med en mast på Frösön föll cirka 5 meter från stege. Mannen var vid medvetande när har togs om hand av ambulanspersonal och kördes till sjukhus. Skadeläget är oklart.

Hylte, Halland På ett metallföretag i Landeryd fastnade en man med en arm i en maskin. Mannen kördes med ambulans till sjukhuset i Halmstad. Skadeläget är oklart. Polisen spärrade av kring maskinen för teknisk undersökning.

Norrköping, Östergötland Kvinna i 45-årsåldern fick en dörr mot sig och gjorde illa huvud och axel. Hon fördes till sjukhus med ambulans, men ska ha klarat sig utan allvarliga skador. Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada genom arbetsplatsolycka.

Nässjö, Jönköpings län Man drabbades av klämskada i handen vid ett byggarbete på Gransbovägen. Den skadade fördes med ambulans till sjukhus. Polisen har upprättat en anmälan gällande arbetsplatsolycka och inrett utredning.

Skellefteå, Västerbotten I Bygdsiljum, drygt 6 mil söder om Skellefteå, skadades en man och fördes till Skellefteå sjukhus. Mycket knapphändiga uppgifter om vad som hänt.

ONSDAG 1/3

Gävle, Gävleborg I Hedesunda, 4 mil söder om Gävle, ramlade en 29-årig sotare ned från ett tvåvåningshus. Han halkade på ett trappsteg på en stege och föll 3-4 meter.
Mannen fick transporteras med ambulans till Gävle sjukhus och klagade över smärtor i höft och fot. Enligt Region Gävleborgs patientskaderapporter ska skadorna ha varit lindriga och mannen kunde skickas hem efter undersökning.

Umeå, Västerbotten ”Bilprovningen på Västerslätt, man har trampat ner i ett hål.” Ytterst knapphändiga uppgifter från polisen.

Ekerö, Stockholms län På Ölstavägen, Färentuna, skadades en lastbilsförare när han skulle lasta av husdelar. Balkar välte ner från flaket och drog med föraren som slog i huvudet. Mannen fick föras med ambulanshelikopter till sjukhus och det går inte att finna några uppgifter om skadeläget.

Västerås, Västmanland 36-årig man fick järnbalk i huvudet på Coop Färskvaruterminal på Stenby. Han var vaken och talbar när han togs omhand av sjukvårdspersonal, skriver polisen. Det har upprättats en anmälan om arbetsplatsolycka.

Vaggeryd, Jönköpings län På Fabriksgatan i Skillingaryd ramlade en person från en lastbil. Den drabbade fick föras med ambulans till sjukhus, och polisen har startat en utredning om arbetsplatsolycka där brottsrubriceringen är vållande till kroppsskada.

TORSDAG 2/3

Lidköping, Västra Götaland Ambulans och polis kallades till en förskola i Margetelund. Ett minderårigt barn hade fått en klämskada i handen.
Gemenyheter vet inte, men gissar på att den skadade är en praktikant eller praoelev eftersom polisen skrivit ärendet under rubriken Arbetsplatsolycka.

Gislaved, Jönköpings län På ett företag i Anderstorp fick en kvinnlig arbetare i 65-årsåldern en maskin på benet. Polisen startade en utredning om arbetsplatsolycka.

Tranås, Jönköpings län Vid 11-tiden fick SOS larm om en arbetsplatsolycka på en industri på Majmålavägen. Larmet gällde en anställd man i 40-årsåldern som fallit ner i ett cirka fyra meter djupt hål som används för att tillverka cementrör. Halvvägs ner ska fallet ha dämpats. Polisen upprättade en anmälan om vållande till kroppsskada genom arbetsplatsolycka. Klockan 13.29 samma dag skrev Höglandssjukhuset Eksjö i sin pressinformation: ”en man är måttligt skadad och inlagd för vård.”

Gävle, Gävleborg En 69-årig man ramlade ner för en stege under okänt arbete. Han svimmade av fallet och fick föras till sjukhus. Enligt en patientskaderapport från Akutmottagningen Gävle sjukhus så klarade sig mannen med lindriga skador och kunde åka hem.

Krokom, Jämtland Polisen fick uppgifter om att en man förts till till akutmottagningen, Östersunds sjukhus. Mannen hade halkat från sitt lastbilssläp på Bruksgatan. Polisen skrev anmälan om arbetsplatsolycka. Okänt skadeläge.

Gävle, Gävleborg En 34-årig man fördes med ambulans till sjukhus efter en arbetsplatsolycka på Gästrike vatten. Polisen beskriver det som att mannen utförde arbete utanför Vattenverket och fick någonting i ögonen i samband med detta.
Skadeläge är okänt. En anmälan om vållande till kroppsskada är upprättad och en förundersökning är inledd av miljöåklagare Åse Schultz vid Åklagarmyndigheten
Nationella åklagaravdelningen Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund.

Enköping, Uppsala län En man född -84 fick ett metallföremål i huvudet i samband med arbete på Fanna idrottsplats i Bergvreten. Polisen har hållt förhör på platsen och upprättat en anmälan. Den skadade fördes med ambulans till lasarettet i Enköping.

FREDAG 3/3

Mjölby, Östergötland Man i 60-årsåldern skadades på Vifolkavägen i Mantorp. Mannen föll från en stege och fördes med ambulans till sjukhus.
Polis har varit på platsen för att dokumentera.

Jönköping Man föll från hög höjd på byggarbetsplats och avled

Halmstad, Halland Man ramlade ner från en stege vid ett företag på Gjutaregatan. Mannen bröt armen och kördes till sjukhus.

Summa: Tjugosex (26) arbetsplatsolyckor under den gångna veckan, enligt polisens händelsenotiser.

Sammanställningens källa är polisens händelsenotiser. OBSERVERA att polisens händelsenotiser är ett urval av alla utryckningar, vilket betyder att det kan vara frågan om ett högre antal än vad som finns sammanställt här.

Följ och gilla oss: