Konflikt, På jobbet

Brandman kommenterar arbetsköparnas stämningshot mot enskilda brandmän

Vi har tidigare skrivit flertalet artiklar om hur deltidsbrandmän över hela Sverige sagt upp sig i protest mot försämrade villkor.

I början av februari stämde Sveriges Kommuner och Landsting fackförbundet Brandmännens Riksförbund.

Nu har åtminstone två arbetsköpare, Brandkåren Attunda och Mälardalens Brand- och Räddningsförbund gett sig på enskilda brandmän, och hotar att stämma dom personligen för ”brott mot fredsplikten”.

En skribent på Gemenyheter varit i kontakt med en av de hotade deltidsbrandmännen

– Vi försökte med en Lokal förhandling men den blev som du redan känner till ratad. Därefter började uppsägningarna från brandmännen att ramla in. Vi blev kallade till ett möte av vår arbetsgivare som då säger att ”de inte vill förhandla under hot” och att i värsta fall ”kan stämma oss individuellt för brott mot fredsplikten”. De säger att avtalet är normativt och förhandlat centralt av alla parter och därmed måste accepterats av alla parter och därmed alla medlemmar (brandmän). De menar att vi inte får säga upp oss pga missnöje med rib17 (avtal för räddningstjänst i beredskap, reds.anm.).

Det märkliga är ju att de ratade en lokal förhandling, därefter säger stor majoritet upp sig. Då säger man att ”vi vill inte förhandla under hot”. 😳 Arbetsgivaren hade sin chans när vi lokalt ville förhandla! De har fortfarande chans att förhandla eftersom de flesta arbetar kvar fram till runt den 8:e maj. De ber oss dock att ta tillbaka våra uppsägningar först och sedan förhandla 😡

Ingen törs tyvärr agera eller ta ansvar för detta haveri. Få arbetsgivare  har en budget/plånbok som tillåter en lokalförhandling med höjningar.

Detta ligger tyvärr långt långt över våra huvuden.

GN: – Hur är stämningen bland er efter hoten?

Den skrämselpropaganda vissa arbetsgivare använder är under alla lågvattenmärken. Man skäms över de arbetsgivare och deras lakejer till förhandlare som på detta sätt skämmer ut sig! Man har idag i många fall en kostnadseffektiv organisation, vilket man är väl medvetna om, men väljer ändå att förolämpa en massa lojala medarbetare och hänvisa till normerande avtal, vilket är en sanning med modifikation. Alla kommuner har självbestämmanderätt och är i grunden skyldiga att se till att medborgarna har ett ”likvärdigt” skydd mot olyckor.

Kan inte någon ta ansvar istället för att hota den personal som lojalt ställt upp för ett gott samhälle. Att sedan den centrala förhandlingsrätten inte tillerkänns Brandmännens Riksförbund istället för Kommunal som vandrar hand i hand med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting, reds.anm.) är ännu en skandal. skrämselpropaganda från fega arbetsgivare som gömmer sig bakom ryggen på SKL som säger åt dem hur de skall agera och svara mot upprörda brandmän.

Min uppsägning står kvar. Några har dock tagit tillbaka sina uppsägningar då de är rädda för stämning. Det är blandade känslor hos personalen just nu.

GN: -Hur tror du att det kommer att utveckla sig?

– Jag tror en del kommer att ta tillbaka sina uppsägningar men väldigt många kommer också att låta den ligga kvar. SKL och kommunal vägrar inse att avtalet är en katastrof. Jag tror att nya RIB avtalet är = RIP för Sveriges räddningstjänst. Det kommer bli allvarliga problem runt om i hela Sverige under maj månad då det kommer vara brist på brandmän. Kommunerna kommer inte kunna upprätthålla en godtagbar och skälig beredskap enligt lagen om skydd mot olyckor. Vi får se hur de rättsliga spelen kring SKL’s stämning mot BRF kommer att avgöras. Jag har svårt att tro arbetsgivare kan vinna en rättslig process mot individuella brandmän.

TIDIGARE SKRIVET I ÄMNET

Fler deltidsbrandmän säger upp sig i protest (9 februari 2017)

En brandmans egna ord om uppsägningen (9 februari 2017)

Deltidsbrandmän i Västerbotten säger upp sig (9 februari 2017)

SKL stämmer Brandmännens Riksförbund – ”brott mot fredsplikten” (10 februari 2017)

Brandman kommenterar stämningen mot BRF (10 februari 2017)

Följ och gilla oss:
  1. Västmanlänning

    Det lär väl bli en stor olycka i samband med brand som gör att arbetsgivare förstår vikten av sina anställda..

Kommentera

tio − 7 =

Tema av Anders Norén