Gemenyheter drivs på fritiden av ett fåtal individer som jobbar i helt andra yrken än media. Efter jobbet finns barn och förhållanden att vårda och ta hand om, vilket gör att vi ibland inte hinner skriva om allt det där som vi hade velat rapportera om och diskutera kring.

Kort sagt: Hur mycket vi hinner uppdatera kan variera från vecka till vecka och månad till månad.

Nu när vi blottat strupen med den trista (men ärliga) sanningen så vill vi ge er läsare en liten liten liten kompensation som består av en samling länkar till viktiga och läsvärda nyheter och ämnen:

LO:S LÖNEDUMPNING
LO vill möjliggöra lägre löner för nyanlända ”LO har lagt fram ett kontroversiellt förslag som innebär att man nu är beredda att acceptera lägre löner för nyanlända.”

LO-svängen: vill öka klassklyftor och segregation
”LO höll nyss en presskonferens där de meddelade att de tänker arbeta fram en ny anställningsmodell för svensk arbetsmarknad. Under parollen  ‘utbildningsjobb’ ska nu arbetsköpare anställa arbetskraft billigare.”

Arbete och politik, avsnitt 14, Invandrarlön, Svensk moral, Samhällskontraktet  (Lyssna i valfri podd-app eller via Soundcloud)

HAMNKONFLIKTEN

Vi har vid flera tillfällen skrivit om Hamnarbetarförbundet och avdelning 4, Hamn4an, som är i konflikt med APM Terminals i Göteborg. Det händer något nästan varje dag och arbetsköparna sysslar med en massa smutskastningskampanjer i media. För att få en ärlig bild om vad som händer rekommenderar vi fackförbundets hemsida. Mycket information om vad som händer publiceras kontinuerligt i den publika facebookgruppen Vi stödjer hamnarbetarna i Göteborg.

HYVLING, VAD BETYDER DET? ”Hyvling innebär att man minskar de anställdas veckoarbetstid. Heltidare blir deltidare, och deltidare får gå ner ytterligare i tid. Oftast är det inget som märkts utåt. Men de anställda som har fått sämre ekonomi, har märkt det.”  Klicka för att läsa mer om arbetsköparnas jävulskap, och hur man går tillväga för att stoppa hyvling!

NORDKALKRÄTTEGÅNGEN

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet ”Nordkalk fälls för olyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Den dåvarande platschefen på anläggningen i Luleå fälls också för grovt arbetsmiljöbrott.”

Följ och gilla oss: