På onsdag stängs BB i Sollefteå. De som berörs av vårdnedskärningarna är förstås väldigt upprörda, och ikväll från klockan 18.00 kommer det ske en ockupation vid huvudentrén på sjukhuset.

1 februari stängs Sollefteå BB ner efter ett beslut som togs i landstingsfullmäktige i oktober 2016.
Politikerna kallar det besparingar. De skyldiga till nedstängningen är huvudsakligen socialdemokrater och miljöpartister. Omröstningen slutade med 39 röster för stängning och 36 mot.

Den allvarliga situationen har gjort att lokala ABF känt sig tvungna att starta kurser i ”bilförlossning” eftersom resvägen till närmaste sjukhus för de berörda i upptagningsområdet hamnar på 10-20 mil.

Landstinget i Västernorrland har gått ut med att:
”Du som är kvinna boende i Sollefteå och Kramfors upptagningsområde kommer, vid förlossning och akutvård, inneliggande vård och vid operation, att tas om hand vid kvinnosjukvårdens enheter i Örnsköldsvik och Sundsvall.”

Till allehanda.se uttalar sig Sebastian Gunnesson som är talesperson för ockupationen:
– Det är en fredlig ockupation där vi inte kommer att ta någon utrustning. En ockupation är det sista man gör när demokratin inte fungerar. Det har demonstrerats, kämpats och skrivits om det här men politikerna har inte lyssnat. Det här är ett naturligt steg men som ingen egentligen skulle vilja ta.

Sociala medier översvämmas just nu av arga kommentarer riktade mot de ansvariga nedskärningspolitikerna. Samtidigt syns mycket hejarrop och stöd till kvällens ockupanter. Omslagsbilden till denna artikel är en av bilderna som florerar runt.

Följ och gilla oss: