VÅRDKAOSET Idag publicerades en insändare från signaturen ”Leg. sjuksköterska” i Vestmanlands Läns Tidning. Insändarskribenten talar ut om överbelagda avdelningar, stressad personal som jobbar dubbelskift, och att personalen som det ser ut idag inte kan garantera att varje patient får sina behov tillgodosedda.  Liknande erfarenheter hörs från sjuksköterskor över hela Sverige. Kamper förs – ”För en vård värd att tro på!”.

Insändaren i Vestmanlands Läns Tidning

”Jag arbetar som sjuksköterska på en akutavdelning inom medicin. Till varje pass jag kommer får jag räkna med att ha minst tre överbeläggningar. Vissa dagar uppemot fem-sex stycken.

När ska våra röster höras inom vården? När ska våra röster bli lyssnade på? Vi sliter ut oss. Det är vi som får ta samtalen med anhöriga vars mamma har hamnat i korridoren utan tillgång till toalett. Det är vi som får stå till svars när en anhörig frågar varför hennes pappa bara har fått i sig 200 ml dryck på hela dagen. Vi springer mellan patienterna, vi jobbar över, dubbelskift. Vi hinner inte se patienten och dennes behov.

Så många gånger jag har pratat med en undersköterska i förbifarten för att höra hur patient A mår, då jag fortfarande inte hunnit in dit trots att det var flera timmar sen jag började mitt skift. Vi sliter ut oss. Vi orkar inte länge till.

Hur kan ledningen säga att patientsäkerheten inte är hotad? Den är mer än så. Jag har börjat be mina anhöriga att inte söka sig till sjukhusen längre. Det är inte säkert. Vi orkar inte mer.

Leg sjuksköterska” (VLT, 11/1-2016)

 

Liknande erfarenheter i hela landet

Listan kan göras lång med liknande berättelser från hela landet. I facebookgruppen Stöd våra sjuksköterskor radas skräckexempel efter skräckexempel upp om  vårdpersonal som befinner sig i en, för både kropp och psyke, farlig arbetsmiljö. Återkommande berättelser handlar om hur personalen får magkatarr av press och stress och drabbas av utmattning och utbrändhet. I en artikel går att läsa om hur intensivvårdsavdelningen vid Centralsjukhuset i Kristianstad fick ta emot en kollega som drabbats av hjärtinfarkt.

Kamp mot eländet

I samma facebookgrupp går det även att andas hopp mitt uppe i all frustration.  I beskrivningen står det: ”Sedan konflikten i på BIVA i Lund -13 är detta ett forum där vi delar erfarenheter av kamp och stärker varandra i vårdkonflikter – för en vård värd att tro på!”.

Sedan mars 2016 ger de ut Sjukvårdsbladet som handlar om just vårdpersonals kamperfarenheter, till exempel massuppsägningar. ”Massuppsägningarna sprider sig” lyder en rubrik som handlar om när 39 barnmorskor på Helsingborgs lasarett sade upp sig i protest mot brist på återhämtning och ohållbara arbetsvillkor. Under samma rubrik står det om hur 26 sjuksköterskor samtidigt sade upp sig från Akademiska sjukhuset i Uppsala. – Det handlar om ändrade arbetsförhållanden. Vi förväntas arbeta mer obekväm arbetstid för sämre ersättning,  kommenterade en sjuksköterska.

Följ och gilla oss: