Under gårdagen lämnade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) in en stämning  till Arbetsdomstolen. SKL och Pacta vill få det till att fackförbundet Brandmännens Riksförbund (BRF) uppmuntrat till massuppsägningar med avsikten att pressa arbetsköparna att teckna bättre villkor i avtalet. BRFs ordförande: – Inget kunde vara mera felaktigt.

Massuppsägningar är en otillåten stridsåtgärd. När det finns ett gällande avtal råder fredsplikt.” skrev SKL i ett pressmeddelande under torsdagen och yrkar på ett skadestånd på sammanlagt 500 000 kronor för brott mot fredsplikten.

Brandmännens Riksförbund har uttalat sig om saken i ett eget pressmeddelande.

Inget kunde vara mer felaktigt, inleder förbundsordförande Peter Bergh.

Vi har, tyvärr oftast ensamma där vi saknat såväl SKL som lokala arbetsgivare, uppmanat till lugn och försök till dialog istället för aktioner av olika slag. Vi har berättat såväl muntligt som i skrift om uppsägningar och hur de kan uppfattas och att vi som fackförbund inte på något sätt kan stödja dem.

Samtidigt betonar Bergh att det från BRFs sida ändå finns en förståelse för varför uppsägningarna skett, och att det inte var svårt att inse att bägaren skulle rinna över för brandmännen. Han fortsätter: – [..]så här har brandmän reagerat när vi fört uppsägningsdiskussionerna med dem:
På min blankett för uppsägning fanns en ruta ”Orsak”. Jag skrev naturligtvis att jag inte var nöjd med villkoren i RiB-17 eftersom det var skälet till mitt beslut. Jag uppfattade det som feedback. Om man inte får sluta för att man tycker att betalningen är för dålig, vad ska man då ha för skäl?
Vad svara man på det mer än vad vi som förbund redan gjort, vi kan inte stödja ditt beslut?

Gemenyheter har talat med en brandman som vill vara anonym:
Stämning eller inte, vinst eller förlust i Arbetsdomstolen… SKL och allt vad dom heter kan spela fult och försöka roffa åt sig pengar från fackförbund genom stämningar, men i skrivande stund finns inga lagar som hindrar oss från att avsluta våra anställningar!

Tidigare artiklar i ämnet:

Fler deltidsbrandmän säger upp sig i protest

En brandmans egna ord om uppsägningen

Deltidsbrandmän i Västerbotten säger upp sig

Följ och gilla oss: