Idag meddelades domslutet mot Skogsnickes VD Nicklas Gotthardsson. Tingsrätten ger skogsarbetarna från Kamerun rätt på de allra flesta punkter och slår fast att de har betydande kvarstående fordringar hos bolaget. Men menar samtidigt att Nicklas Gotthardsson personligen inte kan hållas ansvarig för bolagets skulder fast han var vd.
Mer vidare på Aktuellt Fokus

Gemenyheter går igenom vad som hänt tidigare:

För snart fyra år sedan, januari 2013, släppte SVT:s Uppdrag Granskning (UG) ett avslöjande om hur det västerbottniska skogsplanteringsbolaget Skogsnicke AB systematiskt utnyttjat gästarbetare från Kamerun. Hela historien började två år tidigare med  att ägaren till Skogsnicke, Niklas Gotthardsson, skrev ett anställningserbjudande som blev godkänt av GS-facket och Migrationsverket.

I dokumentet utlovades 18.500 kronor i månadslön plus traktamente, motsvarande en årslön i Kamerun. Kamerunska medborgare belånade sig och reste till Sverige i hopp om att snabbt kunna betala tillbaka lånen och tjäna sig en slant.

När de kamerunska gästarbetarna väl var på plats i Sverige fick dom ett nytt avtal som inte alls liknade det som dom blivit lovade. Enligt det nya avtalet så gällde ackordslöner på 22.80 öre per planta. En av arbetarna förklarade för UG att det gav runt 6000 kronor i månaden fast de ibland jobbat tio timmar om dagen, sex dagar i veckan.

Den skamlöse Gotthardsson nöjde sig inte med den blåsningen. Han tog även ut olika former av avgifter, både inför resan och under tiden de arbetade åt honom. Till exempel var dom tvungna att betala 6000kr till hans privata bankkonto för att överhuvudtaget få komma till Sverige och jobba.

När gästarbetarna protesterade mot de slavliknande villkoren så fick de ta emot hot från Gotthardsson som bland annat innehöll ord som ”hämnd” och om att riva deras hus i hemlandet.

Efter UG:s avslöjande har det varit många och segdragna turer fram och tillbaka. En förundersökning om människohandel inleddes mot Gotthardsson kort efter att programmet sänts. Den lades ner. Flera stämningar gällande bedrägeri har också kommit in mot Gotthardsson och hans företag.

Idag avkunnades en dom, se länk till Aktuellt Fokus i början av artikeln.

Följ och gilla oss: