Fem företag som stått åtalade för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död friades i hovrätten under tisdagen.

Den 18 maj 2010 störtade en 52-årig man och hans 21-åriga son ner i ett gruvschakt. Dödsolyckan skedde under ett anläggningsarbete i LKAB:s gruva i Malmberget där de hade hissats ner i en personkorg som var monterad på en mobilkran. Linan mellan mobilkranen och korgen lossnade och de två byggnadsarbetarna rasade 25 meter ner till schaktets botten.

I december 2015 friades bolagen LKAB, NCC, Conmine, JUC Värmeteknik och Kurt Andersson Grävmaskin AB från allt ansvar av tingsrätten. Såväl åklagare som anhöriga till de omkomna överklagade domen. Återigen har de fem företagen friats.

Mamma och före detta fru till de döda berättar för Norrländska Socialdemokraten att detta var väntat: – Hovrätten ville ju inte lyssna på nya vittnen, vi som målägande har inte fått kalla in några nya utan de kan bara de åtalade göra.

Hon och familjen berättar också att dom ska lämna Sverige, eftersom de inte längre tror på rättssäkerheten. – Jag vill inte att mina barn ska växa upp med att man ska behöva dö  på jobbet utan att någon tar ansvar för det.

Följ och gilla oss: